Gepubliceerd op 11/01/2022
De term ‘sieraden’ en ‘juwelen’ worden vaak gezegd voor kettingen en armbandjes enz. Toch zit er een verschil tussen de twee termen. Sieraden kunnen van allerlei materialen worden gemaakt, zoals metalen, hout en kunststof. Juwelen zijn altijd gemaakt van edelmetalen. De edelmetalen zijn dingen zoals goud, platina zilver of een combinatie hiervan. De juwelen kunnen ook vaak worden gemaakt met één of meerdere edelstenen.
Tegenwoordig kan bijna alles nep worden gemaakt, zo ook sieraden. Ze kunnen goud, zilver of diamanten namaken. Op websites zoals Ali Express zijn ze vaak voor een prikje te koop. Wanneer ze verkoop worden verkocht zou het ook moeten betekenen dat de productie ook goedkoop word gedaan. Hierdoor zou het wel kunnen zijn dat het van niet al te beste kwaliteit is, waardoor het snel kapot zou kunnen gaan.
Om neppe sieraden te onderscheiden van echte zijn er allerlei tactieken. Je zou naar een juwelier kunnen gaan of zelf een trucje kunnen gebruiken. Hieronder ga ik een paar voorbeelden ervan noemen.
Als eerste beginnen we met diamanten, vaak worden dut in ringen, oorbellen of kettingen gedaan. Diamanten groeien diep de grond in en zijn zeer zeldzaam, het aanbod is laag, en de vraag is redelijk hoog, vandaar dat de prijs van echte diamanten ontzettend hoog ligt. Dit is de voornaamste rede dat ze vaak nep worden geproduceerd. De diamanten worden vervangen door steentjes glas of zelfs plastic. Door de glas steentjes zou het nog steeds ontzegd echt uit kunnen zijn. Daarom zijn hiervoor diamond meters voor, dit zijn apparaatjes waarmee je de punt van het apparaatje tegen de diamant kan houden. Het apparaatje heeft een balk wat verdeeld is met 8 of 9 stukjes met kleuren erin. Zodra het een echte diamant is, loopt de meter in het balkje omhoog tot de 8 of 9 en word het balkje groen. Dit geeft aan dat het echt is. Zodra het tot 1 of 2 komt en het rood is, wilt het zeggen dat het nep diamanten zijn en van glas zijn gemaakt. Op YouTube kom je tegenwoordig veel filmpjes tegen waarop iemand naar een locatie gaat en mensen voor de lol gaat testen om te zien of hun diamanten in de sieraden echt of nep zijn.
Als tweede wil ik het hebben over goud. De beste mogelijkheid is heg sieraad met een loep bekijken en op zoek gaan naar goudmerken, een voorbeeld hiervan is een eikenblaadje met ‘585’. Dat toont aan dat het echt 14karaat goud is. De kleur speelt ook een rol, zo kan nep goud meer geel zijn dat echt goud. Met het blote oog zou je dat verschil niet kunnen zien. Vaak word hier voordat ze op de markt komen wel onderzoek naar gedaan.
De meest betrouwbare methode om goud te testen is om het hij de juwelier te laten testen of bij waarborg, dat is het officiële Nederlandse instituut voor goud- en zilvermerken. Bij waarborg wordt het goud professioneel getest, zodra maar een klein stukje nep zou zijn en de rest wel zou het geen keurmerk kunnen krijgen en laten ze het u ook weten.
Als derde platina, het juweel zou je kunnen kopen, erven of krijgen. Maar je zou ook een vermoeden kunnen hebben dat je niet daadwerkelijk weet of het platina is. Op de ring of juwelen staan bepaalde kleine gedetailleerde letters of cijfers. Deze geven aan of de ring van platina is. Deze kenmerken kun je zien door een vergrootglas of loep bij een juwelier.
Platina kan ook worden herkend met toets water. Dit is een zuur om te controleren of dat het juweel van platina is. Je zou een mini deeltje van het metaal aan brengen op een speciale toetssteen, daarna zou je zuur erop moeten aanbrengen. Het zuur lost alle metalen op behalve platina. Wanneer het niet oplost weet je dat het zeker van platina is.
Platina ringen kunnen getest worden met een ring waarvan je zeker bent dat het van goud is. De massa van platina zal in verhouding 50% meer wegen dan de gouden ring. Hiervoor zou je het beste een digitale weegschaal moeten gebruiken die heel nauwkeurig is. Je weegt ze allebei en kunt aan de hand daarvan zien of je ring van echt platina gemaakt is.